Pe 13 iunie 2019, sub genericul “Către Coeziunea Socială în Republica Moldova: Elaborarea unor politici inlusive pentru consolidarea relațiilor interetnice” la Chișinău a avut loc conferința de bilanț a proiectului CIVID, organizată de către Institutul pentru Politica Europeană (IEP-Berlin), Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Evenimentul în cauză a avut drept scop prezentarea și discutarea concluziilor și recomandărilor de politici privind consolidarea coeziunii sociale și promovarea unei societăți inclusive în Republica Moldova care au fost colectate și elaborate în cadrul proiectului “Promovarea societății civile și dialogului inter-etnic în Republica Moldova în contextul procesului de asociere la Uniunea Europeană (CIVID)”. La discuții au luat parte circa 80 de reprezentăți ai societății civile și ai diferitor comunități etnice, experți, jurnaliști, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și membrii corpului diplomatic.

Intervențiile introductive din partea Directoarei IEP Funda Tekin, Directorului Executiv IPRE Iulian Groza, Directorului Executiv IPIS Vlad Kulminiski și șefului secției Cooperare Economică și Dezvoltare al Ambasadei Germaniei la Chișinău Ulrich Klepmann au fost urmate de prezentarea de către partenerii proiectului a rezultatelor și recomandărilor-cheie ale proiectului. Recomandările de politici au fost comentate de către David Gullette, Managerul Programului Drepturile Omului al Misiunii OSCE din Moldova.

În partea a doua a conferinței, discuțiile s-au axat pe modalitățile și căile de creare a precondițiilor necesare pentru consolidarea coeziunii sociale în Republica Moldova. Șeful Delegației UE la Chișinău Ambasadorul Peter Michalko a subliniat importanța continuării activităților la nivel regional în vederea susținerii implemenetării Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice pentru anii 2017-2027. La discuțiile din panelul respectiv au mai participat Ewa Chylinski de la Centrul European pentru Problemele Minorităților (ECMI), Yan Feldman, Președintele Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, Vlad Țurcanu, jurnalist și fost consilier pentru comunicare al președintelui Republicii Moldova și Lilia Burakovski, moderatoarea emisiunii “Glavnoie“ de la TVC21.

În baza discuțiilor desfășurate pe parcursul activităților proiectului, inclusiv în cadrul dialogurilor locale și inter-regionale, dezbaterilor de politici, conferințelor publice și emisiunilor TV, echipa proiectului a elaborat un Raport de Sinteză (link) propunând autorităților moldovenești recomandări politice concrete în următoarele patru domenii de bază: 1) Educația, 2) Dezvoltarea Economică și Drepturile Sociale, 3) Media, 4) Implementarea Acordului de Asociere cu UE. Raportul prezentat s-a bucurat de comentarii și propuneri valoroase din partea reprezentanților societății civile, experților locali și internaționali, OSCE și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Autoritățile moldovenești deja și-a exprimat interesul față de raport și propunerile ce se conțin în acesta care ar putea fi puse la baza acțiunilor ulterioare în domeniul relațiilor interetnice.

Politicile recomandate de raport conțin printre altele o mai bună reflectare a diversității etnice în curicula școlară și media, elaborarea unor politici lingvistice după principiul “Și/Și“, depășirea disparităților regionale prin programe punctuale de susținere, training-uri de sporire a gradului de conștientizare printre funcționarii publici în domeniul non-discriminării, crearea unor consilii de monitorizare a limbajului de ură, precum și o mai bună informare cu privire la conținutul și implicațiile Acordului de Asociere cu UE.

Proiectul CIVID a fost implementat de către Institutul pentru Politica Europeană (IEP-Berlin) în coopeare cu Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS-Chișinău) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE-Chișinău), cu susținerea Ministerului Federal al Afacerilor Externe.