#NOIșiUE în Ceadîr-Lunga: De ce localnicii sunt sceptici vis-à-vis de procesul de asociere cu UE?
Participanții la cel de-al treilea dialog regional cu cetățenii, desfășurat în cadrul programului „UE în Moldova: percepții și realități”, au putut să-și împărtășească opiniile ce țin de relațiile Moldovei cu Uniunea Europeană, iar IPIS, IPRE și IEP au risipit unele mituri.
Locuitorii din Ceadîr-Lunga au remarcat că proiectele UE, implementate în Găgăuzia, sunt resimțite de populația locală. În același timp, participanții la întâlnire au subliniat că donatorii ar trebui să înăsprească controlul repartizării sprijinului financiar în implementarea diferitor proiecte.
Reprezentantul Expert-group, Sergiu Gaibu, a arătat prin cifre concrete, cum funcționează astăzi relațiile economice dintre Moldova și UE, care a devenit principalul partener comercial al Moldovei. Aproape 70% din exporturile Moldovei sunt destinate pieței europene, în timp ce importurile reprezintă 50%.
Participanții la întâlnire au salutat desfășurarea acesteia, dar au subliniat că astfel de „seminare explicative”, ar fi trebuit să aibă loc înainte de semnarea Acordului de asociere, pentru a preveni formarea unor mituri legate de acesta.
Programul „Noi și UE: percepții și realitate” este implementat de Institutul pentru Inițiative Strategice din Moldova, Institutul de Politici Europene din Berlin și Institutul de Politici și Reforme Europene, în perioada iulie 2019 – iunie 2020, cu sprijinul Oficiului Federal German de Externe.