Institutul pentru Inițiative Strategice, cu suportul Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, a desfășurat în perioada 17-19 decembrie cel de-al patrulea modul al Dialogurilor transnistrene. În cadrul acestei întâlniri, participanții programului au obținut noi cunoștințe despre rolul comunității internaționale în soluționarea conflictelor, importanța diplomației neformale și au finalizat lucru asupra propunerilor de proiecte comune.

În acest an, 30 de tineri participă la program, printre care jurnaliști, activiști, studenți și antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului. Aceștia sunt conduși de un grup de 10 mentori. În discursul său de salut, Dima Al-Khatib, Reprezentantul rezident al PNUD în Republica Moldova, a subliniat că această comunitate de tineri lideri în domeniul soluționării conflictelor va fi o resursă importantă în susținerea consolidării încrederii în comunitățile afectate de conflictul transnistrean.

Dima Al-Khatib: Încă de la primul modul, am asistat la dezvoltarea unei interacțiuni constructive între acești tineri activiști ai societății civile, antreprenori și jurnaliști de pe ambele maluri ale râului Nistru. Cred cu tărie că numai printr-o astfel de interacțiune veți contribui la reducerea tensiunilor existente și la creșterea încrederii și înțelegerii reciproce între oameni.

Cum văd actorii internaționali conflictul, evoluția sa și situația actuală? Este posibilă o soluție comună la conflict? Ce ar trebui să facă principalii actori pentru a se îndrepta spre o rezoluție de succes? Ce trebuie să facă Chișinăul și Tiraspolul pentru a crea premisele unei rezolvări cu succes a conflictului? La aceste întrebări au răspuns Bartlomiej Zdaniuc, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Angela Ganninger, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Olga Beinarovica, Consilier politic, Delegația UE în Republica Moldova și Michael Schieder, Ofițer superior pentru afaceri politice, OSCE.

 

În cadrul actualei ediții a Dialogurilor transnistrene, participanții lucrează la elaborarea unor idei de proiecte comune pentru a le prezenta ulterior potențialilor donatori din comunitatea internațională reprezentată în Moldova. Mentorii lor sunt  Vlada Lisenco, consultanta PNUD în Moldova, și Iulia Kozacenko, consultantă în domeniul măsurilor de consolidare a încrederii și dezvoltării societății civile.

“Dialogurile transnistrene“ este un program al Institutului pentru Inițiative Strategice, conceput pentru a reduce liniile de divizare între cele două maluri ale Nistrului, prin crearea unei platforme de interacțiune între populația acestora. Programul este implementat cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova.