În ultimii doi ani, Republica Moldova a trebuit să facă față unei serii de provocări complexe și dificile, care au testat rezistența și capacitatea statului de a gestiona crize într-un mediu volatil. Una dintre provocările majore cu care s-a confruntat Moldova a fost criza energetică care a început în toamna anului 2021 și a atins punctul culminant în toamna 2022.

Asistența UE acordată Republicii Moldova pentru consolidarea rezilienței sale în fața provocărilor multiple, reprezintă o oportunitate extraordinară în acest sens. 

Doar începând cu toamna anului 2021, resursele alocate de către UE s-au ridicat la suma de 1,2 miliarde de euro. Această susținere cuprinde asistența pentru ameliorarea impactului crizei umanitare și asigurarea furnizării de ajutor în situații de urgență.

Solidaritatea europeană este o dovadă a sprijinului constant și a parteneriatului autentic pe care UE și Republica Moldova le împărtășesc, pentru a construi un viitor mai sigur pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Pentru mai multe detalii descărcați Nota analitică, realizată de Victoria Olari, expertă asociată IPIS, integral: 

Comentariu_Solidaritatea europeană. Transformând crizele în oportunități. 2

Această Notă analitică a fost realizată în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, implementate de Institutul pentru inițiative strategice în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup, cu suportul Fundației Soros Moldova.