La 29 mai curent la Chișinău s-a desfășurat Conferința „Identitate Națională şi Societate Incluzivă în Moldova: Probleme Actuale şi Viziuni Comune”, organizată de către Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP) în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE).

La eveniment au participat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Pirkka Tapiola, E. S. Dl Daniel Ioniță – Ambasadorul României în Republica Moldova, E. S. Dl Arthur Michalski – Ambasadorul Poloniei și E.S. Dl Matthias Szilagyi – Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova. Ambasadorii prezenți au vorbit despre experiențele europene în problemele legate de identitatea națională și integrarea minorităților în consolidarea statului.

Agenda Guvernului și a societății civile privind consolidarea interetnică a statului, toleranța și cooperarea internetnică și principalele obstacole în calea constituirii unei societăți incluzive au fost alte subiectele de interes pentru cei prezenți la Conferință. Printre cei care au împărtășit expriența cu participanții sunt și Michael Scanlan, Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Vladimir Țurcan – Președintele Comisiei pentru drepturile omului și relații inter-etnice în ParlamentulRepublicii Moldova, Pascal Bonnard – expert de la Universitatea Saint-Etienne în Franța, Nikolai Oleinik – Președintele comunității ucrainene în Moldova și Michael Sidorov – membru al Consiliului de coordonare al comunităților rusești în Moldova.

Conferința a avut loc în cadrul proiectului “Consolidarea identității naționale în Republica Moldova în contextul Asocierii cu Uniunea Europeană “. Scopul proiectului este de a promova incluziunea socială a minorităților interetnice și identitatea incluzivă. Proiectul include dezbateri publice, întâlniri cu reprezentanții societății civile, a factorilor de decizie din diferite regiuni din Moldova, cluburi de presă și pe final un set de politici și recomandări realizate de experți, care să includă pași și soluții concrete. Proiectul este implementat cu sprijinul financiar al Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei (Auswärtiges Amt).