Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), au lansat, miercuri, 12 mai 2021, în cadrul unui atelier introductiv online, proiectul „inforMD – împotriva dezinformării în Republica Moldova”.

În deschiderea evenimentului, cu un cuvânt de salut a venit Funda Tekin, Director IEP, care a menționat că proiectul își propune să contribuie la consolidarea rezilienței împotriva dezinformării în Republica Moldova prin măsuri de fortificare a capacității societății civile. Totodată, proiectul se va concentra pe schimbul reciproc de experiență și bune practici cu Germania și alte țări ale UE, precum și cu țările din Parteneriatul Estic. Funda Tekin a subliniat faptul că dezinformarea nu este o problemă specifică doar Republicii Moldova, dar este un trend global, iar cooperarea și împărtășirea politicilor eficiente va permite reducerea acestui fenomen și va contribui la dezvoltarea unui spațiu informațional rezilient.

„Parlamentul European a încurajat, în ultimele documente, autoritățile R. Moldova în lupta dezinformării și manipulării, care este prezentă în mediul online și offline. Aceasta este exact ceea ce vrem noi să facem – să consolidăm reziliența în R. Moldova prin a avea măsuri de consolidare a capacităților și tot felul de activități, care să încurajeze crearea de rețele și de procese de învățare. Noi vedem tinerii și studenții ca niște multiplicatori foarte importanți și vrem să creăm o rețea în acest sens și creăm activiști în domeniul dezinformării. Vrem să abordăm tinerii prin a crea tot felul de campanii și vrem să facem acest lucru prin implicarea tuturor actorilor relevanți din R. Moldova”, a spus Funda Tekin.

La rândul său, Dominic Maugeais, Manager proiecte IEP, a spus că proiectul își propune să extindă colaborarea între societatea civilă din Germania și Republica Moldova, prin facilitarea proceselor de învățare regională și sprijinirea stabilirii unor structuri de cooperare durabilă între experții din regiune.

„R. Moldova este un caz aparte, iar noi, cei din țările europene, ne propunem să ne împărtășim cu experiențele noastre și vrem să aducem cele mai bune practici din Germania. Acestea este unul din motivul din care am dat startul acestui proiect, iar sarcina noastră va fi să includem experții germani pe partea de dezinformare, dar și din alte țări care se confruntă cu acest fenomen. Vrem să implicăm și experiența altor țări din Parteneriatul Estic, cum ar fi Georgia și Ucraina. O altă prioritate este colaborarea dintre societățile civile pe termen lung, în special între diferite părți din R. Moldova și Germania”, a comentat Dominic Maugeais.

Printre activitățile proiectului se numără:

– Elaborarea unui studiu de cartografiere a deficienților de reglementare în domeniul dezinformării în Republica Moldova, inclusiv prin identificarea soluțiilor de politici publice care să reducă manipularea informațiilor de către actorii interni și străini, atât în mediul online cât și în cel offline.

– Organizarea unei serii de ateliere de instruire pentru tinerii studenți (instruiri în format online) și stabilirea unei rețele de tineri cu capacități de gândire critică.

– Publicarea răspunsului la dezinformare în timp util atât pe rețelele de socializare (video-uri de demontare a miturilor, podcast-uri) cât și în mass-media tradițională (dezbateri TV) ca reacție la campaniile de dezinformare din spațiul public.

– Crearea unui laborator de rețea pentru schimbul de bune practici pentru prevenirea campaniilor de dezinformare cu reprezentanți din Germania, alte state membre UE, Parteneriatul Estic, agenții guvernamentale și activiști civici.

La atelierul introductiv au participat reprezentanții societății civile, organizațiilor media naționale și locale, jurnaliști, care și-au împărtășit experiența în implementarea și dezvoltarea proiectelor similare în Republica Moldova și România.

Proiectul „inforMD – împotriva dezinformării în Republica Moldova” va dura 9 luni şi are drept obiectiv consolidarea rezilienței la dezinformare în Republica Moldova. Proiectul este implementat cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.