Evaluarea situației cu studierea limbilor găgăuze și române în UTA Găgăuzia
Limba găgăuză, care este una dintre limbile oficiale în unitatea teritorială autonomă Gagauz-Yeri din sudul Moldovei, se numără printre limbile pe cale de dispariție și are nevoie de revitalizare și protecție, inclusiv din partea statului. Nivelul de stăpânire și utilizare a limbii găgăuze este insuficient. De asemenea, nivelul de stăpânire a limbii române în UTA Gagauz-Yeri este insuficient, ceea ce nu creează condițiile necesare pentru participarea deplină a locuitorilor autonomiei la viața socială, culturală și politică a țării, pentru ocuparea unor funcții în conducerea centrală și îmbunătățirea coeziunii sociale a societății. Lipsa unei atenții serioase față de această problemă riscă să conducă la o situație în care UTA Gagauz-Yeri va exista în izolare față de procesele naționale.
Această lucrare analizează legislația relevantă, inclusiv legislația internațională, oferă o analiză amănunțită a situației actuale, evidențiază punctul de vedere al locuitorilor autonomiei despre situația cu cunoașterea limbilor găgăuză și română și analizează o serie de programe și politici ale guvernului și autorităților autonomiei care vizează abordarea acestor probleme.
Descarcă aici: Evaluarea situației cu studierea limbilor găgăuze și române în UTA Găgăuzia
Acest studiu a fost realizat în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Republica Moldova prin studierea limbii găgăuze și române în UTA Găgăuzia” implementat de Institutul pentru Inițiative Strategice cu suportul financiar din partea Fundației Soros Moldova și Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.
Opiniile exprimate în acest studiu aparțin doar autorilor și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Fundației Soros în Moldova sau al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.