Aplicarea mecanismului de Protecție Temporară continuă să reprezinte o provocare pentru autoritățile din Moldova. Deoarece este pentru prima dată când acest mecanism este pus în aplicare, este un proces continuu de învățare și adaptare pentru toți cei implicați.

Prin acordarea Protecției Temporare, statul nu numai că vizează legalizarea șederii ucrainenilor care au fugit din cauza războiului, dar și furnizează mecanisme stabile și legale de protecție. Este esențial ca refugiații să privească acest mecanism nu ca pe o datorie, ci ca pe un drept.

Odată ce obțin acest statut, refugiații capătă dreptul de a lucra, de a primi asistență medicală primară și de urgență, de a avea acces la învățământul general pentru minori și de a beneficia de programe de asistență socială, astfel asigurându-și o viața demnă și decentă în Moldova.

Este îmbucurător să observăm că autoritățile statului mențin o comunicare constantă cu toți cei implicați și au arătat deschiderea necesară pentru a aborda în mod consecvent problemele existente. Această abordare constructivă este un semn de maturitate și responsabilitate. Într-un final, existența unui mecanism de protecție accesibil este în interesul tuturor părților.

Pentru mai multe detalii descărcați Nota analitică, realizată de Victoria Olari, expertă asociată IPIS, integral: Comentariu Protecția temporară

Această Notă analitică a fost realizată în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, implementate de Institutul pentru inițiative strategice în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup, cu suportul Fundației Soros Moldova.