Percepția cetățenilor Republicii Moldova cu privire la finanțarea externă și mecanismul de compensare a costurilor la energie pentru perioada rece a anului
Institutul pentru inițiative strategice (IPIS) în parteneriat cu compania de cercetare iData cu sprijinul Fundației Soros Moldova, a prezentat rezultatele studiului „Percepția cetățenilor Republicii Moldova cu privire la finanțarea externă și mecanismul de compensare a costurilor la energie pentru perioada rece a anului”.
În cadrul conferinței de presă, vineri, 24 august, autoarea studiului, Veronica Ateș, a subliniat faptul că „Rata medie de non răspunsuri la acest studiu este destul de joasă, sub 10%. Acest lucru denotă faptul că în societate există un interes ridicat față de subiectul cercetat”.
Oferind răspunsuri multiple la întrebarea „din ce fonduri Guvernul a implementat programul de compensarea a costurilor la energie pentru perioada 2022-2023”, aproape 50% dintre respondenți au precizat că acestea provin din resursele financiare ale Uniunii Europene, 31,3% consideră că banii provin din bugetul de stat, iar 22,4% cred că aceste fonduri reprezintă credite și granturi.
La întrebarea „în ce măsură credeți că Republica Moldova are nevoie de asistență financiară externă”, marea majoritate a respondenților, 41,1% consideră că țara are nevoie de ea în mare măsură, iar 25,2% susțin că avem în totalitate nevoie de această asistență. „Oarecum” au răspuns 16%, „în mică măsură” – 8,4%, pe când 5,8% din respondenți cred că țara nu are deloc nevoie de această asistență. 3,2% au refuzat să răspundă la această întrebare.
Studiul arată și modalitățile prin care moldovenii au depus cererea pentru compensarea costurilor la energie. Au aplicat de sine stătător 33,2% din respondenți. La ajutorul unui membru al familiei/rudă/vecin/prieten au apelat 21,8%, iar marea majoritate au despus cererea prin intermediul unui angajat al statului/primăriei (asistent social, bibliotecar) – 44,6%.
Directorul executiv IPIS, Vadim Pistrinciuc, a subliniat: „Stereotipul că oamenii nu cunosc în majoritatea absolută detalii despre asistența externă nu este chiar adevărat. Am fost surprinși că oamenii au un grad destul de înalt de informare despre asistența externă. Oamenii apreciază destul de înalt și impactul razboiului din Ucraina.
Întrebați unde caută informații despre asistența financiară externă, 54,2% au răspuns că obțin informații din televiziune, 40,2% din rețele sociale, 36,1% din site-uri web, 18,8% de la prieteni (rude, cunoscuți), 14,5% din surse radio, 12,2% de la instituții de stat, din presă scrisă – 10,2%, din alte surse – 1,5%, iar nu caută informații la subiect 9,5%. Răspunsurile oferite la această întrebare la fel au fost de tip multiplu.
În acest context Vadim Pistrinciuc a făcut un apel către autorități:
Vadim Pistrinciuc: Cert este un lucru, cetățenii merită să fie informați calitativ. Internetul, ca sursă de informații despre lucruri destul de complexe, crește foarte mult în popularitate. Internetul devine o sursă de informație nu doar despre evenimente mondene, oamenii caută acolo informații inclusiv despre lucruri destul de importante, cum ar fi compensațiile. Acest lucru înseamnă că toate instituțiile care sunt implicate în gestionarea anumitor servicii publice, la nivel central sau local trebuie să atragă atenția extrem de mare prezentării informației și pe rețelele sociale într-un limbaj accesibil.
Sondajul studiului a fost realizat în perioada 16 august – 5 septembrie, a inclus 1130 de respondenți și are o marjă de eroare de plus-minus 2,9%.
Datele sondajului sunt accesibile aici: Prezentare sodaj_IPIS
Studiul a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, implementate de Institutul pentru Inițiative Strategice în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.