#NEXT4EU: Rezultatele vizitei de schimb a reprezentanților societății civile din Republica Moldova la Berlin
În timpul vizitei de schimb #NEXT4EU, care a avut loc în perioada 11-13 iunie, delegații moldoveni au discutat cu membri ai Bundestagului german, reprezentanții fundațiilor politice germane, organizații pro-europene ale societății civile, precum și cu Ministerul Federal de Externe al Germanie.
UE a început oficial negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina pe 25 iunie. Acest pas recunoaște progresele înregistrate în mai multe reforme sectoriale, dar munca spre aderarea la UE este abia la început.
Întâlnirile noastre s-au axat pe pregătirile pentru negocierile de aderare la UE și pe provocările legate de realizarea și comunicarea cu succes a agendei de reforme. Discuțiile au abordat, de asemenea, perspectiva generației tinere și sentimentul pro-UE din cadrul populației, în special având în vedere viitoarele alegeri prezidențiale din octombrie și referendumul planificat.
Care sunt principalele provocări în Republica Moldova?
– Majoritatea populației sprijină procesul de #integrare a Moldovei în UE. Cu toate acestea, guvernul trebuie să se implice și cu populația tradițional orientată spre Rusia. Opoziția pro-rusă ar putea boicota referendumul pentru a submina cursul pro-european al țării prin exploatarea prezenței scăzute la vot. Printre regiunile-cheie provocatoare se numără Găgăuzia, guvernată de un bașcan controlat de oligarhul fugar Ilan Shor și regiunea separatistă de influență rusă Transnistria, care a solicitat recent “protecție” din partea Rusiei în fața “presiunii crescânde” din partea Moldovei.
– Parcursul european al Republicii Moldova va depinde de ritmul agendei de reforme a UE. Accentul se pune pe reforma judiciară și anti-corupție. Punerea în aplicare a unor măsuri precum vetting-ul judecătorilor și procurorilor este considerată esențială pentru consolidarea independenței, profesionalismului și transparenței sistemului judiciar. Candidații care nu trec acest test riscă să fie concediați și să li se interzică să lucreze în sistemul judiciar pentru o perioadă cuprinsă între cinci și șapte ani.
– Una dintre cele mai presante și persistente provocări pentru Moldova este războiul hibrid continuu al Rusiei, care include dezinformare și campanii de influență hibride. Neutralitatea Moldovei este controversată, opoziția pro-rusă răspândind știri false care susțin că UE se opune neutralității Moldovei.
În timpul vizitei de schimb #NEXT4EU, reprezentanții germani și moldoveni au discutat aceste provocări și au explorat potențiale soluții.
Vizita de schimb a avut loc în cadrul proiectului NEXT4EU, organizat de #IEP și partenerii săi Institutul pentru Inițiative Strategice și Institutul pentru Politici și Reforme Europene.