Monitorul Asistenței Externe nr. 1
Schimbările politice din 2021 au adus un suflu nou în relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare, fiind dinamizate agendele de suport, în special odată cu avansarea relațiilor cu FMI și Comisia Europeană. Aceasta a sporit reziliența țării în contextul crizelor ce au urmat pe plan energetic, pandemic și de securitate. În anul 2021, sectorul public (Guvernul, BNM, administrația publică locală, corporațiile publice) a obținut asistență externă sub formă de împrumuturi și alocări de DST în valoare de 613 mil. USD. Această sumă este cu 10% mai mare decât cea înregistrată în anul 2020, când Republica Moldova a beneficiat de suport extern sporit în legătură cu declanșarea pandemiei Covid-19. Se remarcă o creștere substanțială a tragerilor în a doua jumătate a anului 2021, determinată, în principal, de suportul oferit de FMI și Comisia Europeană. Suportul extern sub formă de granturi, asistență tehnică, ajutoare umanitare și transferuri de capital, de asemenea, a înregistrat o creștere remarcabilă și a totalizat 201 mil. USD, dublu comparativ cu anul 2020.
În versiunea integrală a Monitorului Asistenței Externe aflați care este volumul finanțărilor și creditelor externe de care beneficiază Republica Moldova în ultima perioadă, riscurile pe care le implică și care este capacitatea de a atrage suport financiar suplimentar.
Descarcă aici: Monitorul Asistentei Externe_editia 1
Publicația a fost realizată de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Institutul pentru Inițiative Strategice în cadrul proiectului „Promovarea dezvoltării economice și sociale durabile în baza finanțării externe echilibrate și responsabile” cu suportul Fundației Soros Moldova.