Specialiștii din Gagauzia și Chișinău au înaintat un set de propuneri pentru stimularea studierii limbii române și găgăuze în autonomie
Echipa IPIS a desfășurat prima întâlnire a platformei pentru promovarea studierii limbii române și găgăuze în UTA Găgăuzia.
Platforma este compusă din reprezentanții Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova, Bașcanul UTA Găgăuzia, deputații Parlamentului Republicii Moldova și deputații Adunării Populare din Găgăuzia, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Agenția pentru Relații Interetnice, Direcția Generală de educație din Găgăuzia, autorități locale, rectori ai universităților de stat, reprezentanții societății civile, Consiliului pentru egalitate, parteneri de dezvoltare, dar și experți locali și internaționali.
Participanții acestei întruniri au făcut un schimb de opinii privind situația generală ce ține de studierea limbii găgăuze și române în autonomia găgăuză, dar și au propus un set de recomandări pentru stimularea acestui proces. Echipa IPIS urmează să sistematizeze informația obținută pentru ca ulterior experții naționali și internaționali să înceapă elaborarea unui plan concret de acțiuni pentru promovarea educației multilingve în Găgăuzia.
Evenimentul a fost desfășurată în cadrul proiectului “Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin studierea limbii găgăuze și române în UTA Găgăuzia”. Finanțarea acestui proiect este oferită de Ambasada Regatului Țărilor de Jos (Embassy Office of the Netherlands in Moldova) și Fundația Soros Moldova.
Scopul principal al proiectului este de a sprijini păstrarea limbii și culturii găgăuze, dar și implicarea la maxim a locuitorilor autonomiei în procesele sociale și guvernarea țării, prin studierea limbii de stat.