Institutul pentru inițiative strategice (IPIS) în parteneriat cu Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a dat start cursului de formare media pentru tineri realizat în cadrul proiectului „inforMD – împotriva dezinformării în Republica Moldova”.

Primul modul al cursului, la care au participat 22 de tineri din Republica Moldova, a fost dedicat rolului presei independente și al pluralismului mass-media în construirea unei societăți democratice, precum a fenomenului dezinformării în mass-media tradițională.

Astfel, în prima sesiune, care a avut loc pe 15 iulie 2021, Simion Ciochină, expert media IPRE, a vorbit despre presa liberă și presă controlată politic, care este rolul mass-media și funcțiile presei independente, deosebirile între știrea veridică și una falsă, care sunt tehnicile de manipulare, dar și despre cum ar trebui să fie mass-media din Republica Moldova și rolul societății civile în combaterea știrilor false.

În cadrul celei de a doua sesiune, care a avut loc pe 22 iulie 2021, invitatul special al cursului a fost Mădălin Necșuțu, jurnalist pentru portalul veridica.ro, care a efectuat o radiografie a avalanșei de știri false în spațiul public. De asemenea, participanții au avut posibilitatea să afle de ce Republica Moldova continuă să fie un teren fertil pentru dezinformare, cine este principalul generator al acestui conținut, actorii interni sau preponderent actorii externi, precum care sunt cele mai bune tehnici și practici de identificare și reacție la dezinformare.

Cursul de formare media este compus din patru module, iar umătoarele activități vor avea loc în luna septembrie 2021.

Proiectul “inforMD – împotriva dezinformării în Republica Moldova” este implementat cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei