Olga Melniciuc despre cele cinci etape ale implementării proiectelor
Olga Melniciuc, expertă în domeniul atragerii fondurilor nerambursabile, a încheiat prima ediție a programului “Dialogurile transnistrene: ediția pentru femei”. În cadrul seminarului web Olga a vorbit în detaliu despre etapele de implementare a proiectelor.
Managementul de proiect implică planificarea, gestionarea, implementarea și monitorizarea tuturor aspectelor legate de el. Aceasta include gestionarea resurselor financiare, umane, de timp, tehnologice și informaționale.
Etapele implementării proiectelor:
- Inițiere
Olga Melniciuc: În proiectele comerciale, de obicei, se întâmplă în felul următor: directorul vine și spune: “Vine Anul Nou; să lansăm o campanie cu promoții, să avem mai multe vânzări”.
Inițierea în proiectele sociale arată astfel: de exemplu, lucrăm în domeniul ecologiei, începem să colectăm ceva foarte specific, citim din presă sau comunicăm cu partenerii. Nu știm încă cum va arăta proiectul la final. Dar aici creăm un concept de proiect, de cel mult două-trei pagini, ca să putem vedea în linii mari ce avem de făcut.
- Planificare
Olga Melniciuc: Această fază este foarte mare. Planificarea în cadrul proiectelor sociale implică completarea unui formular de cerere, colectarea mai multor informații, comunicarea cu potențialii parteneri, elaborarea unui buget. Aici planificăm riscuri, găsim parteneri. Completarea formularului de cerere reprezintă o mică parte din întreaga etapă de planificare.
Atunci când planificați bugetul proiectului, acordați întotdeauna atenție resurselor care vor fi utilizate. Principala diferență între proiecte și operațiunile zilnice ale companiilor este tocmai faptul că resursele sunt limitate.
- Implementare
Olga Melniciuc: După ce aplicăm și obținem finanțarea, începe etapa de implementare.
- Monitorizare
Olga Melniciuc: Monitorizarea este cea de-a patra etapă, care merge în paralel cu cea de-a treia etapă. Ne uităm să vedem dacă ceea ce am spus că se va face în faza de planificare se face. Aici înțelegem unde ne aflăm în comparație cu planul.
Evaluarea proiectului este diferită de monitorizare. Aici analizăm de ce, de exemplu, am spus că vor fi prezente 60 de persoane, dar sunt prezente doar 50. Aici răspundem la întrebarea de ce se întâmplă acest lucru.
- Închiderea proiectului
Olga Melniciuc: În cele din urmă, încheiem proiectul. Foarte des, această fază este sărită. Pe lângă rapoartele financiare, narative și de evaluare cu privire la ceea ce nu s-a făcut bine și de ce, există și predarea rezultatelor proiectului fie către beneficiari, fie către parteneri.
Acest webinar a fost ultimul din cadrul primei ediții a programului “Dialogurile transnistrene: ediția pentru femei”, implementat de Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Irlandei și al Serviciului Public Federal Afaceri Externe, Comerț Exterior și Cooperare Internațională al Regatului Belgiei.