Anul 2022, marcat de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, a bulversat piața energetică în întreaga lume. Republica Moldova se află într-o poziție vulnerabilă, importând 100% din consumul de gaze. În ultimul an, Gazprom a majorat de 7 ori prețurile la gaze pentru Moldova. Pentru a reduce efectele șocului generat de această majorare, Guvernul a folosit mecanismul de compensații pe factură și a lansat programul „Ajutor la contor”.

Pentru plata facturilor la gaze naturale, energie termică și energie electrică prin compensații, care au fost acordate pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023, statul a rezervat cinci miliarde de lei (circa 250 mln de euro). Această sumă este o premieră istorică pentru sistemul de protecție social din Republica Moldova.

Până la 1 decembrie 2022, un număr de 695 039 de familii au depus cereri pentru a beneficia de ajutor de la stat.

Pe lângă compensațiile directe în factură, guvernul a acordat tradiționalul ajutor pentru perioada rece a anului, cu un buget de circa un miliard de lei.

Costurile acestor programe pun o presiune foarte mare pe bugetul public național. Mai multe țări și-au arătat deschiderea să contribuie financiar pentru sprijinirea acestor măsuri. În total, în 11 luni ale anului trecut, Guvernul R. Moldova a obținut din partea donatorilor externi asistență financiară în sumă de peste 460 milioane de euro.

Comisia Europeana a oferit un grant în valoare de 75 milioane de euro. Guvernul Germaniei a alocat Republicii Moldova 40 de milioane de euro. Moldova, de asemenea, a primit 30 de milioane de dolari prin Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. În februarie 2023 Statele Unite au anunțat un nou ajutor de 300 de milioane de dolari. Alte 12,7 și respectiv 10 milioane de euro au venit din partea Guvernul Norvegiei și cel al României, pentru mai multe măsuri de eficiență energetică.

Un rol important în mobilizarea comunității internaționale a jucat Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la inițiativa miniștrilor de Externe ai României, Germaniei şi Franței.

Pentru mai multe detalii descărcați Nota analitică, realizată de Victoria Olari, expertă asociată IPIS, integral: Comentariu_Ajutor la contor

Această Notă analitică a fost realizată în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, implementate de Institutul pentru inițiative strategice în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup, cu suportul Fundației Soros Moldova.