Deși mecanismul de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina a fost conceput pentru a facilita șederea acestora pe teritoriul Moldovei, modul în care acesta este pus în aplicare a trezit îngrijorări atât în rândul potențialilor beneficiari, cât și a societății civile. Așa de exemplu, dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale 8 din 10 mai 2023 prevede că din 15 mai 2023, termenul de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a persoanelor refugiate din Ucraina care nu au obținut o formă de protecție sau un alt drept de ședere va constitui 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile. Decizie va afecta negativ majoritatea refugiaților care, din varii motive, încă nu au reușit să aplice pentru protecție temporară. Totodată, această decizie se va reflecta negativ asupra activității Inspectoratului General pentru Migrațiune. Este de așteptat ca numărul doritorilor de a obține protecție temporară va crește exponențial cu expirarea celor 90 de zile, iar instituția riscă să se afle în incapacitate să proceseze un numărul ridicat de cereri. Această situație poate cauza și riscuri de corupție, sau abuz atunci când refugiații cu termenul de ședere expirat și fără un statut legal în Moldova vor încercă să găsească metode alternative de a-și prelungi șederea în Moldova.

Datorită importanței acestui mecanism, este esențial ca statul, prin actorii guvernamentali, societatea civilă, împreună cu instituțiile implicate în ajutor umanitar refugiaților, să conlucreze pentru a oferi asistență refugiaților în procesul de obținere a statutului de protecție temporară. În cazul contrar, programul riscă să eșueze în fazele sale incipiente și să cauzeze mai multe probleme, decât soluții.

Pentru mai multe detalii descărcați Nota analitică, realizată de Victoria Olari, expertă asociată IPIS, integral:

Comentariu_Situația refugiaților din Moldova

Această Notă analitică a fost realizată în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, implementate de Institutul pentru inițiative strategice în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup, cu suportul Fundației Soros Moldova.