DEZBATERI TV #CAPACITY4EU: EVALUAREA RELAȚIILOR ECONOMICE A REPUBLICII MOLDOVA CU UE
Moldova marchează 10 ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE. Cum s-a modernizat economia țării în acest timp, ce avantaje economice îi oferă statutul de țară candidată la aderarea la UE și ce ne poate așteapta pe piața europeană după aderare?
Aceste întrebări au fost discutate în cadrul emisiunii „Trigger” de la JurnalTV de către Iurie Cicibaba, antreprenor și fost secretar de stat al Ministerului Finanțelor, precum și de către moderatorii emisiunii, Victor Ciobanu, expert economic, și Alexei Tulbure, fost ambasador al Republicii Moldova la ONU.
Prezentăm mai jos principalele răspunsuri oferite în cadrul emisiunii. Înregistrarea integrală este disponibilă aici: https://www.youtube.com/watch?v=nflwL0wyeks&t=3766s
Realitățile comerciale de pe piața europeană
Iurie Cicibaba: Din punct de vedere al afacerilor, piața europeană este o oportunitate de a crește baza de clienți. Vorbim de 450 de milioane de locuitori ai țărilor UE, al căror salariu mediu este mult mai mare decât în Republica Moldova. Colegii care își deschid o afacere în România simt imediat că salariile cetățenilor ei sunt de multe ori mai mari, adică cifra de afaceri pe care un antreprenor din Moldova o putea atinge în 10 ani, acolo o atinge în 2-3 ani.
Da, sunt și alte probleme, cu personalul, de exemplu, dar sunt și lucruri plăcute, cum ar fi mentalitatea cumpărătorilor. Cumpărătorii noștri caută mai ieftin și mai de calitate, în timp ce acolo caută mai scump.
Există și un alt aspect, trebuie să ne pregătim pentru ceea ce s-a întâmplat cu țările baltice, și anume exodul forței de muncă, în special al persoanelor care lucrează manual, cum ar fi instalatorii. Acest lucru se datorează faptului că acest tip de muncă este mai bine plătit în Occident.
Alexei Tulbure: Totuși acest exod deja a avut loc după 2014.
Cum va moderniza Moldova cooperarea cu UE
Iurie Cicibaba: Următorul aspect foarte important sunt cerințele UE. Ele au obligat autoritățile noastre de stat să se întoarcă spre mediul de afaceri. Seria de cerințe ale UE la nivel de modificări legislative care au trebuit să fie făcute în Moldova permit anumitor afaceri să se dezvolte mai rapid.
Cadrul legislativ s-a îmbunătățit și continuă să se îmbunătățească.
Pe de altă parte, trebuie să ne dăm seama că statutul de candidat poate duce la cerințe suplimentare. De exemplu, în ceea ce privește siguranța alimentară. Standardele de calitate sunt în creștere, iar orice standard de calitate presupune costuri suplimentare.
Atunci când intră pe o piață nouă, orice antreprenor trebuie să își dea seama că îl pot aștepta surprize neplăcute, dar trebuie să se pregătească din timp pentru ele.
„Cel mai bun ajutor pentru echipa de negociere a guvernului vor fi antreprenorii înșiși”
Iurie Cichibaba: Negocierile care au început sunt foarte importante aici. România a demonstrat, ca și alte țări, că se poate negocia cu UE. Este posibil să obții anumite poziții și să nu accepți anumite condiții.
Cel mai bun ajutor pentru echipa de negociere a guvernului vor fi antreprenorii înșiși. Un antreprenor știe mai bine decât orice expert ce se va întâmpla cu afacerea sa și el este cea mai bună sursă de informații pentru echipa de negociere, care va spune ce cerințe pot fi acceptate fără să mă îngrijorez și care cerințe vor duce la faptul că afacerea mea va deveni necompetitivă.
Țările care au aderat deja la UE confirmă că este necesar să negociem și, acolo unde este posibil, să ne apărăm interesele. Trebuie să fim flexibili și să facem excepții sau să amânăm îndeplinirea cerințelor în anumite puncte, astfel încât efectul aderării să fie doar pozitiv.
Victor Ciobanu: Din 2016, cifra de afaceri a Moldovei cu UE a crescut de la 3,3 miliarde de euro la 7,2 miliarde de euro în 2023, mai mult decât dublând cifra de afaceri totală. Deci deschiderea unei astfel de piețe de aproape jumătate de miliard de consumatori este foarte importantă pentru noi.
„Aderarea la UE este o șansă de a trece într-o altă ligă”
Alexei Tulbure: Sunt în relații internaționale de la începutul anilor ’90, am văzut cum negociază țările baltice, polonezii, cum au făcut-o în Europa Centrală, a fost foarte greu. Cred că românii și bulgarii au făcut-o diferit, dar cu toate acestea, în toate țările care au aderat la UE, vedem creșterea PIB-ului, a veniturilor și a infrastructurii. Eu cred că Moldova este condamnată să se dezvolte. Am dreptate sau nu, există exemple în care aderarea la UE a cauzat mai multe probleme decât efecte pozitive?
Iurie Cicibaba: Aderarea la o piață atât de mare este foarte importantă pentru Moldova, este importantă pentru dezvoltarea antreprenoriatului, creșterea PIB-ului și a bunăstării. Înseamnă că automat vom trăi mai bine, dar cât de bine va depinde strict de noi. Și este important să nu ne transformăm în cei care spun că am aderat și acum vom trăi mai bine. Eu sunt antreprenor și am o frază care funcționează pentru mine: dacă vrei să trăiești bine, trebuie să alergi, să cauți, să gândești și așa mai departe.
Alexei Tulbure: Cred că acesta este primul proiect din istoria țării în care totul depinde de noi. Dacă funcționăm, bine, dacă nu, atunci nu.
Iurie Chichibaba: Aderarea la UE este o șansă de a trece în altă ligă, ceea ce ne va permite să obținem alte venituri.
Această dezbatere este realizată în cadrul proiectului „CAPACITY4EU – Societatea civilă pentru aderarea la UE”, finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei.