Viceprim-ministrul Cristina Lesnic în dialog cu reprezentanții Institutului pentru Inițiative Strategice
Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut, azi, 23 ianuarie 2017, o întrevedere cu cu reprezentanții Institutului pentru Inițiative Strategice Andrei Popov, Vladislav Kulminski și Iulian Groza. Scopul întrevederii a constat în efectuarea unui schimb de opinii și idei pe marginea aspectelor ce țin de reglementarea transnistreană, promovarea politicii de reintegrare a țării și realizarea unor inițiative comune în măsură să consolideze cooperarea Vicepremierului și a Biroului politici de reintegrare cu exponenții societății civile. În cadrul discuției Vicepremierul a enunțat prioritățile ce urmează a fi realizate pe dimensiunea transnistreană pe parcursul anului 2018, printre acestea regăsindu-se: aducerea la îndeplinire a deciziilor protocolare semnate în 2017, implementarea într-o formulă eficientă a instrumentelor DCFTA pe întreg teritoriul țării, menținerea proactivității Chișinăului în cadrul tuturor platformelor de negocieri, promovarea măsurilor pozitive axate pe cetățean și pe necesitățile acestuia, fortificarea capacităților Biroului politici de reintegrare al Cancelariei de Stat. De asemenea, Vicepremierul a menționat necesitatea stabilirii și dezvoltării unor platforme de dialog cu reprezentanții mediului asociativ în vederea sincronizării eforturilor și determinării unor abordări comune pe aspectele legate de dosarul transnistrean, precum și a obținerii suportului acestora în procesul de realizare a unor proiecte ce își propun să apropie locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Reprezentanții Institutului pentru Inițiative Strategice au exprimat interes întru a dezvolta o interacțiune viabilă în acest sens, au concretizat disponibilitatea de a interveni cu expertiza necesară și de a susține acțiunile orientate spre sprijinirea procesului de reglementare și spre soluționarea celor mai primordiale dificultăți întâmpinate de […]
Укрепление национальной идентичности Республики Молдова в рамках процесса ассоциации с ЕС
Проект был направлен на укрепление процесса построения национальной идентичности в Молдове, начиная с регионального уровня и образуя его в контексте процесса ЕС-Ассоциации. Цель проекта – вовлечь этнически и геополитически разделенное население Молдовы и ее меньшинства в дебаты о самосознании и системе ценностей будущей молдавской нации и, соответственно, сформулировать политические рекомендации, так как успешная политика реформ в контексте процесса ассоциации с ЕС не может быть достигнута без успешного процесса нациестроительства.
Проект был реализован Институтом европейской политики (IEP) совместно со своими партнерами, Институтом стратегических инициатив (IPIS) и Институтом европейской политики и реформ (IPRE), при поддержке со стороны Федерального министерства иностранных дел Германии.
Период: Апрель – декабрь 2017 г.
бюджет: EUR 5,163
Offline cu reprezentanții mass-media și Șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova Pirkka Tapiola
Relațiile prietenoase interetnice – baza unui stat funcțional
Integrarea și protecția drepturilor minorităților în Germania – rolul EU și politici locale
La 29 august 2017 Fundația Konrad Adenauer în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Strategice din Moldova a organizat un eveniment cu genericul “Integrarea și protecția drepturilor minorităților în Germania – rolul EU și politici locale”. La întrunire au participat reprezentanți din peste 20 comunități ale minorităților naționale, care au fost salutați de către Dr. Martin Sieg, Director al Biroului Fundației Konrad Adenauer în Romania și Republica Moldova, și Vlad Kulminski, Director Executiv IPIS. În calitate de invitați speciali și vorbitori au fost Hartmut Koschyk, membru în Parlamentul Germaniei, Împuternicit al Guvernului Federal German pe probleme de migrație și minorități naționale, și Vladimir Țurcan, Președintele Comisiei Parlamentare drepturile omului și rețalii interetnice din Parlamantul Republicii Moldova. În cadrul discursului său, Dl Koschyk a trecut în revistă politica, practicile de integrare a minorităților naționale și instrumentele folosite în Germania în acest sens. Vladimir Țurcan a vorbit despre cazul Republicii Moldova și provocările cu care se confruntă minoritățile naționale de aici. În procesul de interacțiune cu participanții, au fost abordare subiecte ca: politicile străine și locale, studierea limbii naționale și a minorităților, accesul la justiție și sănătate, implicarea minorităților naționale în procesul de luare a deciziilor și accesul la funcțiile publice, rolul partidelor politice din Moldova etc. Pe final, participanții au adresat întrebarea: „Dacă ne-am născut și am crescut în Republica Moldova sau dacă suntem prezenți aici de generații, e corect să fim considerați parte a unei minorități naționale sau suntem totuși băștinașii acestei țări?”
Dezbatere publică la Bălți: provocările și oportunitățile consolidării identității civice
Joi, 28 septembrie 2017 a avut loc cea de a doua dezbatere publică la nivel local în cadrul proiectului „Consolidarea identității naționale în Republica Moldova în procesul de asociere cu Uniunea Europeană”, organizată de către Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) şi Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) cu susținerea Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei. Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul Universității de Stat „Aleco Russo” din orașul Bălți cu participarea autorităților publice, mediului academic, experți străini și locali, reprezentanți ai minorităților naționale, precum și reprezentanți ai societății civile. Printre vorbitori s-au numărat: Alexandru Stratulat, din cadrul Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului și Olga Beinaroviča, Ofițer Politic, Delegația Uniunii Europene la Chișinău, Sergiu Conovalu, Coordonator național de programe, Oficiul în Republica Moldova al Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, Andrei Popov, Președintele Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Ghițu, Consilier în Consiliul municipal Bălți și Igor Cojocaru, Vice-rectorul USARB. La eveniment au fost abordate aspecte cu privire la consolidarea grupurile etnice în procesul de construcție a identității civice în Republica Moldova. Totodată, s-au discutat subiecte legate de provocările Uniunii Europene în procesul de cooperare cu autoritățile din R. Moldova pe partea integrării grupurilor etnice, procesul de europenizare și rolul acestuia în consolidarea identității naționale, conviețuirea etniilor din Republica Moldova, sentimentul de apartenență, precum și ameliorarea diferențelor și a pluralismului din societate. Astfel, Ewa Chylinski, Director Regional la Centrul European pentru Probleme Minoritare, Expert al Consiliului Europei, […]
Свежие комментарии