Criza refugiaților: test de rezistență pentru Republica Moldova
De la invazia Rusiei, peste 2,7 milioane de cetățeni au părăsit Ucraina. Datele cu care operează Agenția ONU pentru Refugiați arată că ar putea urma încă 4 milioane , ceea ce seamănă a fi cea mai mare criză de refugiați din Europa de la al Doilea Război Mondial.
În spațiul public din Republica Moldova a început să se vorbească despre un potențial val de refugiați încă în decembrie 2021, odată cu escaladarea situației în jurul Ucrainei. Atunci autoritățile moldovenești declarau că pregătesc mai multe scenarii și că sunt gata să primească refugiați dacă va fi nevoie. Scenariile s-au dovedit a fi mult mai sumbre.
Mobilizarea masivă a întregii societăți a ajutat autoritățile să facă față primului val de refugiați, însă acest efort nu este sustenabil în timp. Conform normelor și procedurilor Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (ICNUR), capacitatea maximă a Republicii Moldova de a primi și acomoda refugiați este de 25 de mii de persoane. Actualmente, Republica Moldova găzduiește de 4 ori mai multe persoane. În aceste condiții, este clar că guvernul are nevoie de o abordare sistemică în gestionarea crizei umanitare, iar acest lucru poate fi realizat doar cu suportul direct al organizațiilor internaționale care au experiență în acest domeniu. Reieșind din realitățile curente, atenția autorităților trebuie să fie îndreptată prioritar în următoarele direcții: cazarea, transport, integrarea, comunicarea și solicitarea asistenței externe. Până acum, autoritățile au făcut câțiva pași importanți în acest sens.
În acest document am analizat principalele aspecte privind gestionarea fluxului refugiaților și reacția autorităților în aceste condiții de criză. Pentru mai multe detalii descărcați opinia integral: Criza refugiaților: test de rezistență pentru Republica Moldova
Această opinie a fost realizată de Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS) în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup, cu suportul Fundației Soros Moldova.