Monitorul Asistenței Externe nr. 2
În contextul crizelor fără precedent care au afectat Republica Moldova (dar și întreaga lume), importanța asistenței externe este mai importantă ca niciodată. Repercusiunile războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova sunt profunde și multidimensionale: (i) perturbarea unei importante comerțului extern cu Ucraina, Rusia și Belarus care reprezintă circa 24% din importuri și 15% din exporturi; (ii) inflația care a atins nivele record (27% în aprilie), cauzată de scumpirea resurselor energetice și produselor alimentare la bursele internaționale; (iii) creșterea incertitudinii care a stopat/anulat planurile investiționale ale populației și firmelor, a afectat consumul și a pus presiuni pe moneda națională și sistemul bancar (deși sistemul bancar rămâne suficient capitalizat, iar leul moldovenesc rămâne relativ stabil); și, nu în ultimul rând, (iv) influxul de refugiați, deși este gestionat exemplar, pune presiuni pe sistemul de asistență socială și finanțele publice. În acest context, Guvernul promovează o politică bugetară stimulativă, pentru a susține în special păturile vulnerabile și, respectiv, a atenua impactul acestor șocuri, fapt ce este posibil grație susținerii din partea partenerilor externi de dezvoltare. Astfel, după rectificarea bugetului de stat din 5 mai, deficitul bugetar a crescut de la 15,136 miliarde până la 19,386 miliarde de lei (+28,1%), acesta fiind acoperit în cea mai mare parte din surse externe.
Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Institutul pentru Inițiative Strategice continuă monitorizarea asistenței externe oferite Republicii Moldova. Scopul acestui exercițiu complex de monitorizare este dublu: (i) informarea opiniei publice despre importanța proiectelor de asistență externă pentru dezvoltarea țării, în special, într-un context intern și extern atât de dificil; și (ii) formularea de recomandări pentru eventuale îmbunătățiri/ajustări a programelor de asistență externă pentru a face față mai bine priorităților de dezvoltare a țării. Având în vedere implicațiile sociale pronunțate ale recentelor șocuri care au lovit întreaga lumea, implicit și Republica Moldova, Monitorul Asistenței Externe evaluează și în ce măsură asistența externă răspunde necesităților specifice grupurilor vulnerabile și, la necesitate, vine cu recomandări pentru comunitatea donatorilor și factorii de decizie pentru atenuarea impactului crizei curente asupra acestor categorii de oameni.
Ediția 2 a Monitorului Asistenței Externe evaluează progresul privind principalele proiecte de asistență externă în domeniile economice, sociale, guvernanță, mediu și energie.
Pentru mai multe detalii, descarcă Monitorul Asistentei Externe_editia 2